29.6. Klemettisalissa klo 19 Suomen Mieskuoroliiton  edustuskuoro Liiton miehet 

Liiton Miehet konsertoi värikkäällä mieskuoro-ohjelmistolla Tampereen tuomiokirkossa ja Oriveden Kampuksella

”Tulinen meri on voihketta täynnä” – Klemettisali täyttyy lauantaina 29.6. klo 19 hienosta valikoimasta komeaa, mutta harvemmin kuultua mieskuoromusiikkia, juuri Liiton Miesten tavoitteiden ja periaatteiden mukaisesti. Ohjelman suuri kaari alkaa avausteoksen ensimmäisistä sanoista ”Huolehtimaan syntynyt mies päivän paahteessa ylväänä saattaa päätökseen raskaan työn” ja päättyy kuin koko Euroopan yhteiseen lupaukseen ”I start no wars”.

Kuoron taiteellisen johtajan Paavo Hyökin suunnitteleman ohjelman peruskallio-osastolla ovat tutut säveltäjät Jean Sibelius (Hymne, Fridolf Gustafssonin sanoihin) ja Einojuhani Rautavaara (Ikävyys, Aleksis Kiven tuttuun runoon), joiden vastapainona kuullaan uutta suomalaista: kaksi kantaesitysteosta ovat Juhani Komulaisen Metsä palaa (sanat Helvi Juvonen) ja Johannes Tiusasen Liiton Miehille säveltämä kolmiosainen Anne Frank Diary (Anne Frankin päiväkirja) joiden lisäksi kuullaan myös Mikko Nisulan Väinämöisen paluu (Aarni Kouta). Oman, omaperäisen värinsä illan ohjelmaan tuovat muut eurooppalaiset ja hyvin aktiiviset säveltäjät, saksalainen Bernd Englbrecht (Cinderella eli Tuhkimo), slovenialainen Ambrož Čopi (De Maria virgine) sekä ruotsalainen Henrik Dahlgren (Son to Mother).

Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoron Liiton Miesten toiminta käynnistyi kesällä 2017. Periodiluonteisesti ja valtakunnallisesti toimivan kuoron tarkoituksena on tarjota kunnianhimoisille ja taitaville laulajille ja johtajille ammattimainen työympäristö sekä edistää mieskuoromusiikin ohjelmistollista ja taiteellista kehittymistä. Kuorossa laulaa tällä hetkellä noin 40 aktiivista laulajaa.

Kuoron ensilevy, suomalaisen musiikin ”Rajalla – On the Frontier”, ilmestyi vuonna 2023.

Maamme arvostetuimpien kuoronjohtajien joukkoon kuuluva Paavo Hyökki valmistui Sibelius-Akatemian kuoronjohtoluokalta vuonna 2013. Hän on kantaesittänyt kymmeniä kuoroteoksia, johtanut kantanauhoituksia ja konsertteja Yleisradioon, menestynyt kansainvälisissä kuorokilpailuissa sekä konsertoinut kutsuttuna esiintyjänä monilla musiikkifestivaaleilla koti- ja ulkomailla.

Paavo Hyökki toimii Liiton Miesten lisäksi taiteellisena johtajana mieskuoro Tampereen Laulajissa, turkulaisessa Chorus Cathedralis Aboensis -sinfoniakuorossa sekä helsinkiläisessä kamarikuorossa Lain Huudossa.