Paasikivi-seminaari 27.–28.8.2020 Orivedellä

Juho Kusti Paasikivi, Suomen presidentti 1946–1956. Paasikivi-seminaari 2020 Oriveden Kampuksella. Järjestää Tampereen Paasikivi-seura ja Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi.
Juho Kusti Paasikivi, Suomen presidentti 1946–1956

Presidentti J.K.Paasikiven syntymästä tulee vuoden 2020 marraskuussa kuluneeksi 150 vuotta. Vuoden kunniaksi Tampereen Paasikivi-seura ja Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi järjestävät kaksipäiväisen Paasikivi-seminaarin Oriveden Kampuksella, Koulutie 5, Orivesi.

 

Ohjelma:

Torstai 27.8.

klo 10.00 Tulokahvi
klo 10.30 Seminaarin avaus,
– Tampereen Paasikivi-Seuran puheenjohtaja Unto Vesa
klo 10.45 Ikuinen suomettarelainen – J.K.Paasikivi ja hänen poliittisen ajattelunsa juuret,
– professori Vesa Vares
klo 12.00 Lounas
klo 13.30 Paasikivi realistina,
– emeritussuurlähettiläs Heikki Talvitie
klo 15.00 Kahvitauko
klo 15.30 Ulkoministeri Pekka Haaviston puheenvuoro tai videotervehdys (tbc)
klo 17.30 Päivällinen
klo 18.30 Iltatilaisuus

      • Miten Väinö Linnan romaanit kasvoivat Paasikiven ja Kekkosen Suomesta?, emeritusprofessori Yrjö Varpio
      • Väinö Linna- Ritva Holmberg: Katkelmia Pentinkulman naiset -esityksestä, taiteilija Kirsi-Kaisa Sinisalo
      • Kaj Chydeniuksen lauluja, Akkanaiset

Perjantai 28.8.

klo 8.00 Aamupala
klo 9.00 Paasikiven kaksi linjaa,
– emeritusprofessori Osmo Apunen
klo 10.30 Kahvitauko
klo 11.00 Paasikiven ja Kekkosen suhtautuminen ulkoasiainministeriöön ja diplomaatteihin,
– emeritusprofessori Timo Soikkanen
klo 12.30 Lounas
klo 13.30 KESKUSTELUTUNTI

Osallistumismaksu
Ohjelma ruokailuineen ja majoituksineen 125,00 € / hlö
Ohjelma ruokailuineen, ilman majoitusta 85,00 € / hlö
Ohjelma ilman ruokailuja ja aamupalaa (sis. kahvit) 36,00 € / hlö

Iltatilaisuus
Pääsylippu seminaarin ulkopuolisilta 12,00 € (sisältää kakkukahvin)
Seminaarin osallistujille vapaa pääsy

Seminaariosuuden maksullinen striimaus 36,00 €/linkki

Ilmoittaudu seminaariin nettilomakkeella

Esitelmöitsijät ja esiintyjät

Unto Vesa, emeritustutkija
Vesa työskenteli tutkijana Tampereen yliopiston Rauhan ja konfliktin tutkimuskeskuksessa (TAPRI). Hän on pitkäaikainen Tampereen Paasikivi-Seuran puheenjohtaja.

Vesa Vares, Turun yliopiston poliittisen historian professori.
Vares on tehnyt runsaasti artikkeleita eri lehtiin ja kirjoihin. Teemaan liittyen hän on kirjoittanut mm. artikkelit ’Miksi ei Mannerheimin-Paasikiven-Kekkosen linja?, Paasikivi ja Itä-Euroopan varoittava esimerkki, Paasikivi ja Yhdysvallat sekä Paasikivi ja natsismi.

Pekka Haavisto, ulkoministeri
Haavisto on ollut kansanedustajana vuosina 1987-95 ja uudelleen vuodesta 2007 alkaen. Hän on toiminut eri hallituksissa ympäristö- ja kehitysministerinä sekä erilaisissa kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä. Haavisto on entinen Vihreiden puheenjohtaja. Euroopan rauhaninstituutin puheenjohtaja hän on ollut vuodesta 2016 lähtien.

Heikki Talvitie, emeritussuurlähettiläs
Talvitie on työskennellyt Ulkoministeriön palveluksessa 1970-luvulta alkaen. Suurlähettiläs hän oli Belgradissa, Moskovassa ja Tukholmassa. Tunnettuna Neuvostoliiton asiantuntijana hän on toiminut Suomi-Venäjä-seuran valtuuston puheenjohtajana vuodesta 2014 alkaen. Talvitielle on myönnetty erikoislähettilään arvonimi vuonna 2017.

Osmo Apunen, emeritusprofessori
Apunen toimi Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professorina ja Rauhan- ja konflikintutkimuskeskuksen emeritusprofessorina. Hänen aiempaan työhistoriaansa kuului mm. Ulkopoliittisen instituutin johtajuus. Apunen on tutkinut erityisesti Suomen poliittista historiaa, ulkopolitiikkaa sekä idänsuhteita ja kansainvälisten suhteiden historiaa.

Timo Soikkanen, emeritusprofessori
Soikkanen toimi Turun yliopiston poliittisen historian professorina. Hänen tutkimusintressejään olivat mm. Suomen ulkopolitiikka ja ulkoasiainhallinto presidentti Kekkosen kaudella. Soikkasen väitöskirja vuodelta 1984 oli ’Kansallinen eheytyminen – myytti vai todellisuus? Ulko- ja sisäpolitiikan linjat ja vuorovaikutus Suomessa vuosina 1933–1939’.

Yrjö Varpio, emeritusprofessori
Varpio on suomalaisen kirjallisuuden tutkija, joka toimi Tampereen yliopiston professorina. Hän teki väitöskirjansa Lauri Viidasta ja on sittemmin paneutunut 100 vuotta sitten syntyneen Väinö Linnan tuotantoon. Varpio on kirjoittanut laajan teoksen Väinö Linnan elämästä.

Kirsi-Kaisa Sinisalo, taiteilija
Sinisalo on näyttelijä, ohjaaja ja teatterinjohtaja. Mm. Kajaanin runoviikkojen taiteellisena johtajana toiminut Sinisalo on tehnyt useita monologeja eri kirjailijoiden teoksista. Vuonna 2002 hän valmisti monologin Pentinkulman naiset Väinö Linnan tekstien pohjalta.

Akkanaiset
Akkanaiset on orivesiläinen lauluryhmä, joka on esiintynyt noin kymmenen vuoden ajan. Ryhmässä on neljä naista. Harrastajalaulajia ohjaa ja säestää pianolla musiikin opettaja Kristiina Kivistö-Rahnasto.

 Ruokailut ja kahvittelut hoitaa Kampuksella toimiva Ravintola Wanha Opisto.

Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi on syksyllä 2019 perustettu yleishyödyllinen osuuskunta, joka järjestää sivistys-, koulutus- ja kulttuuritoimintaa. Se myös tarjoaa edullisesti tiloja ja varusteita muiden yhteisöjen järjestämään vastaavaan toimintaan.

Osuuskunta omistaa entiset Oriveden Opiston tilat kaupungin ydinkeskustassa osoitteessa Koulutie 5. Suomalainen nuija -nimisellä tilalla on lähes 9000 neliötä rakennettua tilaa viidessä eri rakennuksessa. Kolmen ja puolen hehtaarin alueella on viihtyisä puisto. Majoituspaikkoja on kaikkiaan lähes 200 hengelle.