Uutiset

Mediajulkisuutta Kampukselle

Oriveden Kampus alkaa saada ansaitsemaansa mediahuomiota alueellisesti ja valtakunnallisestikin merkittävänä kulttuurilaitoksena. Koronasta huolimatta on Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi kyennyt hienosti käynnistämään ja ylläpitämään monipuolista kulttuuritoimintaa. Erityiskiitos siitä kaikille Kampuksen eteen työskennelleille ja talkoilleille!

YLEn uutinen 9.1.2022:
”Käytöstä poistetun Oriveden Opiston tiloihin ei halunnut koskea kaupunkikaan – pieni aktiivien joukko päätti salaa nostaa alueen kukoistukseen”

Ilpo Kolari ja Reijo Kahelin YLEn haastattelussa Oriveden Kampus 2022

Joulutervehdys 2021 Kampukselta!

Oriveden Kampus joululounas Marita Seppälä ravintola Wanha OpistoJoulutervehdykseksi Kampuksen ystäville tässä vanhat, viisaat elämänohjeet, joita kuvassa lukee ”kirjoitteleva kampuslainen” Mörri Seppälä ravintola Wanhan Opiston joululounaalla:

”Kulje tyynenä melun ja kiireen keskellä ja muista mikä rauha onkaan hiljaisuudessa.
Pysyttele hyvissä väleissä kaikkien kanssa – niin pitkään kuin se alistumatta on mahdollista.
Puhu totuudestasi hiljaa ja selkeästi ja kuuntele toisia, sillä kaikilla on tarinansa.
Karta äänekkäitä ja riidanhaluisia, sillä he ovat kiusana hengellesi.
Jos vertaat itseäsi muihin, niin älä tule turhamaiseksi tai katkeraksi, sillä aina on ja tulee olemaan suurempia ja pienempiä persoonallisuuksia kuin sinä.
Iloitse suorituksistasi samoin kuin suunnitelmistasi.
Ole kiinnostunut omasta urastasi, vaikka se olisi vähäpätöinen. Se on kuitenkin vankka kiinnekohta ajan vaihtelevissa kohtaloissa.
Ole varovainen liikeasioissa, sillä maailma on kieroutta täynnä – älä silti sulje silmiäsi hyveiltä. Monet ponnistelevat korkeisiin päämääriin ja elämä on täynnä sankaruutta.
Ole oma itsesi, äläkä pelkää olla hellä.
Älä suhtaudu kyynisesti rakkauteen sillä kaiken arkipäiväisen roudan keskeltä se nousee kuin ruoho – tuoreena joka kevät.
Ota opiksesi vuosien neuvot ja luovu sopuisasti nuoruuden leikeistä.
Paljon turhaa pelkoa syntyy väsymyksessä ja yksinäisyydessä.
Ole sovussa luojasi kanssa, millaiseksi hänet sitten kuvitteletkin.
Ole sovussa sielusi kanssa, olkoot ponnistelusi ja toiveesi mitkä tahansa.
Maailmassa on paljon petosta, riistoa ja särkyneitä unelmia, mutta se on sittenkin kaunis maailma.”

Näiden ohjeiden on arveltu olevan peräisin jopa 1600-luvun lopulta Saint-Paulin katedraalin seinältä, jonne ne olisi kirjoittanut tuntematon kirjoittaja. Ne lienevät kuitenkin uudempaa perua, vuonna 1872 syntyneen lakimies-kirjailija Max Ehrmannin kynästä. Tästä löytyy tietoa netistä Desiderata-haulla.

Helena ”Mörri” Seppälän omia kirjoituksia puolestaan löytyy hänen kirjallisuus- ja kulttuuriaiheita käsittelevästä Lukihäirikkö-blogistaan.

Toimistohuone vapaana

Kampuksella on vapautunut yksi toimistohuone edellisen vuokralaisen siirryttyä suurempiin tiloihin. Toimisto on päärakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Pinta-ala on 11 neliötä, hinta 110 + alv. 24 %.

Vuokralaisella on mahdollisuus käyttää yhteistä neuvottelutilaa ja keittiötä. Vessa on samassa kerroksessa toimiston lähellä. Tilassa on nettiyhteys. Kampuksella on vuokrattavana myös autojen lämmityspisteitä.

Tiloja voi tiedustella sähköpostilla myynti(at)orivedenkampus.fi

Pöhinää kansainvälisestikin

Kampuksella pidettiin elokuussa  2021 Pöhinää kylille -työpaja. Se järjestettiin yhteistyössä Vapaa Sivistystyö ry:n kanssa osana Sivistyksen vapaus ja vastuu -ohjelmaa. Rahoittajana oli Kordelinin säätiö.

Lauantaina 18.12.2021 klo  14.30-16 Oriveden työpajan kokemuksia tuodaan esiin Netinsearch international-verkoston (http://www.netinsearch.com/index.php) vuotuisessa konferenssissa Bangladesh Academy of Rural Development-yliopistossa (http://bard.gov.bd/). Mukana nettiyhteydellä ovat ainakin professori (emerita) Anja Heikkinen ja rovasti Ilkka Hjerppe.

Kaksipäiväistä kansainvälistä konferenssia voi nettiyhteydellä seurata Zoom-linkin kautta.  Linkit ovat:

Zoom Link, ID, and Password for INSEARCH Conference

Sl Venue Zoom link Meeting ID Password
1 Lalmai Auditorium https://bdren.zoom.us/j/9038831288?pwd=U1R4Vy9OL3R0SUNRWDRJUWpTTk0xdz09 Meeting ID: 903 883 1288 Password: 101010
2 Bir Muktijoddha Abdul Mannan Majumder Conference Hall https://bdren.zoom.us/j/2042007302?pwd=V1Q2ZXR5T25pQkVrNnFmR1B5ak1RQT09 Meeting ID: 204 200 7302 Password: 202020
3  

Class room 1

https://bdren.zoom.us/j/9889286825?pwd=cURXQ0FIVVNSWkFuN1h4c21hMUpvQT09 Meeting ID: 988 928 6825 Password: 303030
4 Class room 2 https://bdren.zoom.us/j/7100686920?pwd=T1l3RFlYMGVXVUtZZ3cyVFMzSkZLZz09 Meeting ID: 710 068 6920 Password: 101010

 

Pöhinää Pirkanmaalle

Kampuksen elokuisen Pöhinää kylille -työpajan jälkeen  ja pohjalta vapaan sivistystyön tulevaisuuden kysymyksiä pohditaan tammikuussa maakunnallisesti. Pirkanmaan liitto järjestää perjantaina 21.1.2022 iltapäivälla Pöhinää Pirkanmaalle -työpajan.

Tilaisuus on Tampereella, ilmoittautuminen tehdään Pirkanmaan liittoon Lyyti-järjestelmällä (linkki on liiton nettisivuilla). Koronan vuoksi tarkastellaan vielä työpajan paikkaa ja mahdollisuutta osallistua etänä.

Työpajan ohjelmassa on seuraavia pohdintoja

  • Alueellisen sivistystyön asema tulevaisuuden Pirkanmaalla
    (maakuntajohtaja Esa Halme)
  • Sivistystyö paikallisen kansalaistoiminnan ja demokratian edistäjänä
    (johdattelijoina Anja Heikkinen & Ilkka Hjerppe)
  • Paikallisuuden muuttuvat merkitykset sivistystyölle (johdattelijoina Ilkka Hjerppe & Anja Heikkinen)
  • Kansalaistoimintaa ja demokratiaa edistävän sivistystyön resurssit (johdattelijana Reijo Kahelin)
  • Alueellisen yhteistyön tavoitteet ja mahdollisuudet

Elsa Ytin teoksia myynnissä, tuotot Kampuksen taiteen kunnostamiseen

Taiteilija Elsa Ytin lahjoittamia teoksia on myynnissä Oriveden Kampuksella hyväntekeväisyyshintaan. Teokset ovat taiteilijan itsensä painamia serigrafiavedoksia. Ne on luokiteltu tätä myyntiä varten kahteen hintaryhmään:

100 € / Vedossarjaan kuuluva teos.  Vasemmassa alanurkassa merkintä TPLA n/n;  taiteilijan itsensä vedostama, ensimmäinen numero ilmaisee kuinka mones vedos on sarjasta ja jälkimmäinen numero ilmaisee kuinka suuri vedossarja on.

50 € / Koevedos. Vasemmassa alanurkassa merkintä kv. Koevedos on nimensä mukaisesti kokeiluvedos, jossa on etsitty esim. värin laatua,  jotain muotoelementtiä tms. jota ei lopullisessa vedossarjassa ole käytetty.

Teoksiin voi tutustua Kampuksen päärakennuksessa ma-pe klo 9-15 tai muuna aikana. Ajankohdan varmistamiseksi ole hyvä ja ota yhteyttä: 045 258 0848 / info@orivedenkampus.fi.

Kuvat teoksista on nähtävillä myös tämän Kulttuuriosuuskunta Pro Oriveden Facebook-päivityksen kommenteissa.

Myyntitulot käytetään Kampuksen taidekokoelman huoltamiseen ja uudelleen kehystämiseen.

Elsa Ytti toimi Oriveden Opiston kuvaamataidonopettajana vuosina 1970-81. Lisätietoja taiteilijasta: www.elsaytti.net.

Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi kiittää Elsa Yttiä merkittävästä taidelahjoituksesta.

Elsa Ytti: Tagoren puutarha V

Pöhinää kylille -työpajan kooste luettavissa SVV:n sivulla

Työpajan materiaalit sivulla SVV – Sivistystyn vapaus ja vastuu

Oriveden KOSI-työpajassa kuultiin puheenvuoroja kansalaisyhteiskunnasta, vapaaehtoistoiminnasta, paikallisuudesta, vallasta, demokratiasta ja sivistyksestä. Puheenvuoroja pitivät kunnan päätöksentekijät, kansalaisaktiivit ja kansalaisjärjestöt. Case-esimerkkinä kuultiin Eräjärven kylätoiminnasta. Työpaja järjestettiin Oriveden kampuksen tiloissa 17.-18.8.2021.

 

Radion sinfoniaorkesteri (RSO) esiintyy Orivedellä 2.9.

Klemettisalissa pidettävä konsertti on paitsi RSO:n uuden konserttikauden avaus, myös orkesterin ensimmäinen virallinen esiintyminen yhdessä uuden ylikapellimestarin, Nicholas Collonin kanssa.

Radion Sinfoniaorkesteri RSO konsertti Oriveden Kampus 2.9. klo 18.30Ohjelmassa on Mozartin ja Sibeliuksen sinfonioita sekä Ernst Mielckin Konserttikappale viululle ja orkesterille, jonka solistina soittaa Tami Pohjola.

Yleisradion kanavien kautta kaikille suomalaisille kuuluva RSO on tehnyt kotimaan kiertueita säännöllisesti jo yli kymmenen vuoden ajan ja konsertoinut mm. Suomussalmella, Kemissä, Raumalla ja Ikaalisissa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan myös Oriveden konsertti oli osa kolmen konsertin mittaista kotimaan kiertuetta, jonka muut paikkakunnat olivat Iisalmi ja Ähtäri. Pahentuneen koronavirustilanteen takia kiertue typistettiin yhteen konserttiin muusikoiden terveysturvallisuuden takaamiseksi.

Radion Sinfoniaorkesteri RSO konsertti Nicholas Collon Oriveden Kampus 2.9. klo 18.30Nicholas Collon on 1927 perustetun Radion sinfoniaorkesterin 9. ylikapellimestari. Hän on myös perustamansa lontoolaisen Aurora-orkesterin ylikapellimestari sekä Gürzenich-orkesterin päävierailija Kölnissä. Kausi hollantilaisen Residentie-orkesterin ylikapellimestarina Haagissa päättyi heinäkuussa.

Pysyvien kiinnitystensä lisäksi Collon on vieraillut johtamassa merkittäviä orkestereita, kuten Lontoon Philharmonia -orkesteria, Berliinin saksalaista sinfoniaorkesteria, Ensemble intercontemporain -nykymusiikkiorkesteria sekä Birminghamin sinfoniaorkesteria. Oopperaa Collon on johtanut mm. Englannin Kansallisoopperassa ja Kölnin oopperassa. Opintonsa hän suoritti Eton Collegessa ja Cambridgen yliopistossa.

Radion Sinfoniaorkesteri RSO konsertti Tami Pohjola Oriveden Kampus 2.9. klo 18.30Tami Pohjola kuuluu tämän hetken loistavimpiin nuoriin suomalaisiin viulistilahjakkuuksiin. Hän on saanut kiitosta sekä varmasta tekniikastaan että vivahteikkaista tulkinnoistaan. Hänen varhain alkanutta uraansa ovat siivittäneet monet kilpailuvoitot, ja hän on jo ehtinyt esiintyä solistina ja kamarimuusikkona Suomessa ja Euroopassa.

Konsertti lähetetään Yle Radio 1:ssä 2.9. klo 19.02 alkaen.

2.9. Orivesi, Klemettisali klo 18.30
Vierailukonsertti Orivedellä

Nicholas Collon, kapellimestari
Tami Pohjola, viulu
W. A. Mozart: Sinfonia nro 41 “Jupiter” KV 551
Ernst Mielck: Konserttikappale viululle ja orkesterille op. 8
Jean Sibelius: Sinfonia nro 7 C-duuri op. 105

Satu Kahila

Uutinen Yle:n sivuilla:
Radion sinfoniaorkesteri konsertoi Oriveden Klemettisalissa 2.9.

Taideluento: Naivismi – maailman hauskin ismi

Oriveden Kampus – Keijo Koivulan luento: Naivismi – maailman hauskin ismi 10.7.2021Lauantaina 10.7. klo 14 kuullaan Oriveden Kampuksella taideasiantuntija Keijo Koivulan luento: Naivisimi – Maailman hauskin ismi. Galleria Akvaarion naivismi-näyttelyyn liittyvässä tapahtumassa Koivula puhuu ja näyttää kuvia sekä maailmankuulujen että kotimaisten taiteilijoiden teoksista. Koivula kysyy, onko naivismi oppineiden kiusa ja toteaa sen olevan taidesuuntaus, jonka tekijät viettävät taiteilun juhlaa ja elämänjuhlaa vapaina kaikista teorioista ja määrittelyistä.

Koivulan mukaan aito naivisti on maalarina itseoppinut. Kaikkien naivistien isä, Henri Rousseau, oli tullimies. Suomen naivismin grand old man Håkan Brunberg puolestaan oli palopäällikkö. Esille tulee luonnollisesti myös Martti Innanen. Se ’Huuhaa’ Innanenhan oli taiteen ja musiikin monitaituri, syntynyt ja kehittynyt sellaiseksi ilman akatemioita ja mestarikursseja!

Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi on ostanut legendaarisen Oriveden Opiston tilat. Osuuskunta vuokraa niitä erilaiseen käyttöön, ja järjestää myös itse Kampuksella erilaista kulttuuri-, koulutus- ja sivistystoimintaa.

Taideluento Naivismi – maailman hauskin ismi:
Paikka: Oriveden Kampus, Topelius-sali, Koulutie 5, Orivesi
Aika: la 10.7.2021 klo 14.
Luento on maksuton.

Naivismia – Huvin vuoksi -näyttely:
Paikka: Galleria Akvaario, Oriveden Kampus, Koulutie 5, Orivesi
Avoinna: 1.7.–8.8.2021 ti–pe   12–18 / la–su   12–16 (ma suljettu)
Liput: aikuiset 10 € / opiskelijat & eläkeläiset 7 € / alle 16-vuotiaat lapset ilmaiseksi

Naivismi-näyttely Oriveden Kampuksella

Oriveden Kampus -Galleria Akvaario - Naivismia - Huvin vuoksi näyttely - Martti Innanen naivismi
Galleria Akvaariossa on esillä mm. Martti Innasen teokset Urjalan pelimanni-ihmissusi (2000) ja Tangolaulaja (1986).

Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi ja Suomen Gallupin säätiö järjestävät heinä-elokuussa Oriveden Kampuksen Galleria Akvaariossa naivistisen taiteen näyttelyn. Näyttely koostuu kahdeksantoista taiteilijan teoksista. Mukana on mm. Martti Innasen, Nikolai Almanovin, Alice Kairan ja Olavi Hurmerinnan maalauksia.

Satu Itkosen kirjoittama Martti ”Huuhaa” Innasta ja hänen taidettaan esittelevä kirja Ihmissusia ja umpitolloja sekä muita taidekirjoja ja postikortteja on myynnissä näyttelyn kahviossa.

Oriveden Kampus, Galleria Akvaario, Naivistit – Suomen Gallupin Säätiö – Hannu Kekäläinen
Hannu Kekäläinen Suomen Gallupin Säätiöstä esitteli säätiön kokoelmista koottua näyttelyä avajaisissa 1.7.2021.

Suomen Gallupin säätiön kokoelma on merkittävin naivistisen kuvataiteen kokoelma Suomessa. Siinä on noin 600 naivistista maalausta noin sadalta koti- ja ulkomaiselta taiteilijalta. Kokoelman ydin muodostuu Martti Innasen maalauksista ja 1990-luvun nimekkäiden naivistien teoksista. Kokoelma karttuu pääasiassa lahjoituksin.

Akvaarion näyttelyn suunnitelleen Seppo Salmen lähtökohtana on ollut Kampuksen historia. – ”Orivedellä on vuosikymmenien aikana opiskeltu ympäri vuoden taide- ja kulttuurialan aineita. Pitkien kurssien ohella monet kesäkurssit ovat tulleet tutuksi mm. laulajille, muusikoille, runoilijoille ja kuvataiteilijoille. Säätiön kokoelmasta löytyi yllättävän monia töitä, joiden aiheena on taiteilija ja taiteen tekeminen. Näyttelyssä niitä on mukana 34.”

Näyttely on avoinna heinäkuun ensimmäisestä päivästä 8.8. saakka. Tiistaista perjantaihin tutustumaan pääsee klo 12–18 ja viikonloppuisin klo 10–16. Maanantaisin näyttely on suljettu.

Kuitin Tuuli -yhtye esittää Martti Huuhaa Innasen tunnetuksi tekemän kappaleen ”Hiljaista on” Naivisimia – Huvin vuoksi -taidenäyttelyn avajaisissa Galleria Akvaariossa Oriveden Kampuksella 1.7.2021.

Taideluento: Naivismi – maailman hauskin ismi

Oriveden Kampus – Keijo Koivulan luento: Naivismi – maailman hauskin ismi 10.7.2021Näyttelyyn liittyen kuullaan lauantaina 10.7. taideasiantuntija Keijo Koivulan luento naivismista maailman hauskimpana isminä. Luennolla hän puhuu ja esittää kuvia sekä maailmankuulujen että kotimaisten taiteilijoiden teoksista. Koivula kysyy, onko naivismi oppineiden kiusa ja toteaa sen olevan taidesuuntaus, jonka tekijät viettävät taiteilun juhlaa ja elämänjuhlaa vapaina kaikista teorioista ja määrittelyistä.

Koivulan mukaan aito naivisti on maalarina itseoppinut. Kaikkien naivistien isä, Henri Rousseau, oli tullimies. Suomen naivismin grand old man Håkan Brunberg puolestaan oli palopäällikkö. Esille tulee luonnollisesti myös Martti Innanen. Se ’Huuhaa’ Innanenhan oli taiteen ja musiikin monitaituri, syntynyt ja kehittynyt sellaiseksi ilman akatemioita ja mestarikursseja!

Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi on ostanut legendaarisen Oriveden Opiston tilat. Osuuskunta vuokraa niitä erilaiseen käyttöön, ja järjestää myös itse Kampuksella erilaista kulttuuri-, koulutus- ja sivistystoimintaa.

Naivismia – Huvin vuoksi -näyttely:
Paikka: Galleria Akvaario, Oriveden Kampus, Koulutie 5, Orivesi
Avoinna: 1.7.–8.8.2021 ti–pe   12–18 / la–su   12–16 (ma suljettu)
Liput: aikuiset 10 € / opiskelijat & eläkeläiset 7 € / alle 16-vuotiaat lapset ilmaiseksi

Taideluento Naivismi – maailman hauskin ismi:
Paikka: Oriveden Kampus, Topelius-sali, Koulutie 5, Orivesi
Aika: la 10.7.2021 klo 14.
Luento on maksuton.