Uutiset

Oriveden Kampus etsii toimitusjohtajaa

Oriveden Kampus on osuuskuntamuotoinen koulutus- ja kulttuurikeskus, joka järjestää monipuolista kurssi-, tapahtuma- ja yritystoimintaa Oriveden Opiston entisissä toimitiloissa Orivedellä, noin 40 kilometrin etäisyydellä Tampereesta. Liikenteellisesti erinomaisella paikalla sijaitsevan Kampuksen kiinteistöjen kokonaispinta-ala on noin 9000 m². Kampuksen alueelle sijoittuvat myös kaupungin nuorisotilat, Hotelli Sointula ja tilausravintola Wanha Opisto. Katso lisää: www.orivedenkampus.fi

Tulosvastuullisena toimitusjohtajana vastaat Oriveden Kampuksen toiminnan johtamisesta sekä talous- ja henkilöstöasioista.  Osuuskunnan toiminnan strateginen suunnittelu on myös vastuullasi hallituksen antamien suuntaviivojen mukaisesti. Yhteistyö erilaisten sidosryhmien kanssa on keskeinen osa työtäsi. Kartoitat aktiivisesti osuuskunnan toimintaa tukevia liiketoimintamahdollisuuksia verkostoitumalla ja edistämällä Kampuksen tunnettuutta, profiilia ja vetovoimaa valtakunnallisesti.

Odotamme sinulta tehtävään soveltuvaa koulutusta, riittävää käytännön kielitaitoa, yrittäjämäistä otetta ja ymmärrystä tulosvastuullisesta liiketoiminnasta. Hanke- ja projektityöskentely on sinulle tuttua ja toimit mielelläsi erilaisissa verkostoissa. Haluat uudistaa ja kehittää toimintaa, olet yhteistyötaitoinen ja osallistava ihmisten johtaja.

Arvostamme erityisesti työkokemusta koulutus-, tapahtuma- ja matkailualan vastuullisista tehtävistä sekä näyttöjä onnistuneesta kehittämistyöstä.

Tehtävä on kokoaikainen ja siinä noudatetaan sopimuspalkkausta, joka koostuu perusosasta ja bonusosasta. Tehtävän täytössä noudatetaan 6 kuukauden koeaikaa.

Tarjoamme mahdollisuuden merkittävään rooliin monialaisen toimintakeskuksen kehittämisessä.  Osuuskunnan talous on hyvässä kunnossa ja hallitus tukee työtäsi. Pääset myös toimimaan Tampereen seutukunnan ja Pirkanmaan alueen verkostoissa sekä vaikuttamaan koulutus- ja tapahtuma-alan tulevaisuuden näkymiin. Orivesi ja Tampereen läheisyys tarjoavat hyvät asumis- ja harrastusmahdollisuudet.

Tutustu tehtävään ja lähetä vapaamuotoinen sähköinen hakemuksesi 31.3.2024 mennessä osoitteella anssi.vaittinen@orivedenkampus.fi  Liitä hakemukseesi CV. Lisätietoja antavat Kulttuuriosuuskunta Pro Oriveden hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kolari, puh. 040 041 2264 sekä toimitusjohtaja Anssi Vaittinen, puh. 045 156 68 65.

 

Oriveden Kampus – piirros: Tarmo Koivisto

Kerro minulle tarinoita – Jenni Viljakaisen maalauksia Galleria Akvaariossa 21.6. asti

Jenni Viljakainen, orivesiläisille tuttu kuvisope, pitää jo toista yksityisnäyttelyään Oriveden Kampuksen Galleria Akvaariossa.

Näyttelyn värikylläiset työt ovat kaikki ensinäyttelyn jälkeen tehtyjä. Näyttelyyn on vapaa pääsy, ja se on auki ma–pe 12–17 ja la–su 12–16. Galleriassa on myös kahvila.

Jenni Viljakaisen maalauksia Galleria Akvaario Oriveden Kampus 10.6.– 21.6. 2023Näin Jenni kertoo maalauksistaan:

Jenni Viljakaisen maalauksia Galleria Akvaario Oriveden Kampus 10.6.– 21.6. 2023– Maisema ja sen kiehtovat yksityiskohdat ja ilmiöt innostavat minua maalaamisen pariin. Erilaiset kasvit, puutarhan ja metsän ohikiitävät hetket ovat taiteellisen prosessin
lähtökohtana. Vaikka maalaukseni lähtevät usein liikkeelle luontoon liittyvästä havainnosta, aihe voi irtautua todellisuudesta kohti muotoa, väriä ja pintaa.

Jenni Viljakaisen maalauksia Galleria Akvaario Oriveden Kampus 10.6.– 21.6. 2023– Olen koonnut näyttelyyni öljyväri-, akvarelli- ja akryylimaalauksia kahden viimeisen vuoden ajalta. Näyttely kantaa nimeä Kerro minulle tarinoita, joka on myös kahden esillä olevan akvarellimaalauksen nimi. Teosten tarinat ovat avoimia ja viitteellisiä vailla tulkinnallisia raameja. Akvarellin keveys ja akryylin paksut kerrostumat, läpikuultavuus ja vahva peittävyys vuorottelevat teoksissa.

– Annan maalaamisen johdatella minut uusien löytöjen äärelle. Minulle maalaus on tapa jäsennellä, pohtia ja ihmetellä elämää ympärilläni.

Jenni Viljakaisen maalauksia Galleria Akvaario Oriveden Kampus 10.6.– 21.6. 2023

Jenni Viljakainen (s. 1980) on kuvataiteilija ja kuvataiteenopettaja Orivedeltä. Hän suoritti kuvataiteen syventävät opinnot Lapin yliopistossa vuonna 2018-2019. Hän maalaa eri tekniikoilla paperille ja kankaalle ja saa inspiraatiota töihinsä luonnosta, puutarhasta ja erilaisista kasveista. Teoksien lähtökohdat ovat usein konkreettisia näkymiä tai yksityiskohtia luonnosta, mutta aiheet saattavat työskentelyn edetessä irrottautua todellisuudesta.

Elokuvaviikonloppu 18.-19.2.

Kampuksen elokuvaviikonloppu 18.-19.2.2023. Saapasjalkakissa Viimeinen toivomus, Napapiirin sankarit 4, A man called Otto, Pertsa ja Kilu Faaraon sormus, Kärpästen herra, Hamsterit

Vuoden ensimmäisenä elokuvaviikonloppuna 18.-19.2. Klemetti-salissa nähdään uutuuksia ja yksi klassikkoraina. Lipun hinta on 12 €, myynti ovella ennen näytöstä. Paikan päällä myynnissä suolaista ja makeaa naposteltavaa.

Järj. Kiertue-elokuvateatteri Filmipyörä yhteistyössä Oriveden Kampuksen, Oriveden kaupungin ja Operaatio Pirkanmaan kanssa.

Kampuksen elokuvaviikonloppu 3.-4.12.

Klemetti-salissa lauantaina 3.12. elokuvat Mimmi Lehmä löytää kotiin, Sydänpeto ja Punttikomedia ja sunnuntaina 4.12. Kulkuset kulkuset, Kummeli esittää: Kontio ja Parmas sekä Rouva Harris lähtee Pariisiin. Lauantaina paikalla ovat Sydänpedon ohjaaja Aino Suni ja tuottaja Ilona Tolmunen, joita Pekka Heikura haastattelee. Tervetuloa!

 

Vanhaa musiikkia Kampuksella

Tulevan viikon ajan Orivedellä soivat cembalot ja monet muut vanhat soittimet. Viitisenkymmentä soittamisen harrastajaa kokoontuu kesäleirilleen Oriveden Kampukselle.

Leirin järjestää Oriveden Kampus yhteistyössä Helsingin Vanhan Musiikin seuran kanssa. Eri soitinten opettajia tulee kymmenen, joista osa tulee Suomen ulkopuolelta.

Yleisölle tarjotaan vanhoja säveliä laulettuna ja periodisoittimilla soitettuna torstaisessa konsertissa Klemetti-salissa. Kello 18 alkavassa konsertissa on mukana solisteja, pienyhtyeitä, kuoro ja orkesteri. Musiikkia kuullaan keskiajalta barokkiin.

Helsingin vanhan musiikin seura on perustettu vuonna 1977 yhdistämään keskiaikaisesta, renessanssin tai barokin musiikista kiinnostuneita ihmisiä, lisäämään kiinnostusta vanhaan musiikkiin ja jakamaan tietoa vanhasta musiikista. Seura järjestää kursseja ja työpajoja. Vuosittain pidetään viikon mittainen kesäkurssi, joka nyt on ensimmäistä kertaa Orivedellä.

Seuralla on myös pysyvä renessanssiyhtye, joka on toiminut vuodesta 1982 lähtien. Vuodesta 2020 alkaen toimintaan on kuulunut kaikille avoin barokkiorkesteri Amore Barocco.

Timo Suvannon mielenkiintoinen esitelmä

Oriveden Opiston toveripäivillä viime viikonloppuna Timo Suvanto esitteli kuvin ja sanoin opiston ja samalla vähän Orivedenkin historiaa. Videoesitys on nähtävissä youtubessa (osoite https://www.youtube.com/watch?v=VD5RObYKSOU). Ellei tuolla osoitteella pääse suoraan videoon, sitä voi etsiä youtubesta Timon nimellä.

Toveripäivillä kuultiin myös opiston entisen kirjastonhoitajan Kai Ekholmin ja entisen äidinkielen ja puheviestinnän opettajan Virpi Kaartisen esitelmäpuheenvuorot. Niistä ei valitettavasti ole tallennetta. Keskustelu oli vilkasta.

Ensimmäisellä kerralla osallistujien määrä jäi vähäiseksi, mutta jatkoa silti toivottiin. Ja tiedon välittämistä niin itse Kampuksesta kuin sen tapahtumistakin.

Opiston toveripäivillä ohjelmaa myös yleisölle

Kampus kutsuu Orivedellä toimineen Oriveden Opiston entisiä opiskelijoita ja koko henkilökuntaa tapaamaan vanhoja tai ainakin vanhentuneita opistoaikaisia kavereitaan. Toveripäivät järjestetään 15.-17.7.
Päivien ohjelmassa on muistelua menneistä ajoista. Yhteisiä juttelutilaisuuksia on lauantaina aamusta alkaen. Timo Suvannolla on sanoja ja kuvia 1900-luvun loppupuolelta. Opistolla asuneena hänellä on paljon omakohtaista kerrottavaa kaikesta Suomalaisella Nuijalla tapahtuneesta. Hänen osuutensa aloitetaan jo aamuyhdeksältä.
Entinen orivesiläinen on myös Kai Ekholm. Kansalliskirjaston johtajuudesta eläkelöitynyt Ekholm on kirjoittanut kolme salapoliisiromaania. Niistä viimeisessä, Nimeni on myrsky -nimisessä kirjassa, seikkaillaan jossain määrin myös tyhjentyneessä Oriveden Opistossa. Kai muistelee klo 11 jälkeen myös omaa aikaansa opistolaisten kanssa.
Äidinkieltä ja puhetaitoa opettanut Virpi Kaartinen valottaa opiskelijoiden elämää ja arkea opettajan näkökulmasta. Hän sanoo opiskelijoiden uskoneen, etteivät opettajat niistä asioista tiedä. Todellisuudessa opettajat tiesivät kaiken. Virpi on vuorossa klo 14 jälkeen.
Kaikkia puheenvuoroja ja keskusteluja voivat tulla kuulemaan muutkin kuin varsinaiset toveripäivien osallistujat. Ruokailukin on mahdollista Ravintola Wanhassa Opistossa. Tulosta olisi hyvä ilmoitella etukäteen soittaen tai sähköpostilla.
Toveripäivillä on varattu runsaasti aikaa osallistujien omiin muisteluihin. Lauantai-iltana se voi tapahtua vaikkapa tanssiessa. Opistossa aikanaan opiskellut Jussi Järvinen tulee orkesterinsa kanssa soittamaan vanhaa mutta ei vanhoillista tanssimusiikkia. Klemetti-salin tanssit kutsuvat entisten opistolaisten ohella pienellä pääsymaksulla myös muuta tanssikansaa.
Toveripäivät päättyvät sunnuntaina 17.7. Klemetti-salissa pidettävään taide- ja antiikkihuutokauppaan. Huutokauppa Ekman Oy:n ammattimeklarilla on tarjolla yli 200 tuotetta. Niihin pääsee ennakkoon tutustumaan tiistaista 12.7. alkaen sekä Klemetti-salissa että huutokauppakamarin nettisivuilla.
Kampukselle tultuaan kannattaa myös käydä Galleria Akvaariossa, jossa on esillä Suomen Gallupin Säätiön kokoelmasta koottu naivistisen taiteen Maakansa ahertaa -näyttely. Mukana on kolmisenkymmentä työtä, joiden joukossa on mm. Martti Innasen taidetta.

Keijo Koivula esitelmöi Picassosta

Sunnuntaina 10.7. klo 14 on Kampuksella kangasalalaisen taiteen asiantuntija Keijo Koivulan mielenkiintoinen esitelmä aiheesta Nuoren Picasson elämää ja taidetta. Tilaisuus on päärakennuksen Topelius-salissa.
Sydän-Hämeen lehti kirjoittaa aiheesta näin:
”Koivula luonnehtii suurta taitelijaa näin: Pablo Picasso täräyttää sillä, miten vahva on hänen itsetuntonsa, hänen rohkeutensa tehdä mullistavasti ennen näkemätöntä. Mutta on hän vaatimatonkin. Hän saattaa jopa tunnustaa, ettei pienenä osannut tehdä, mitä kaikki muut lapset osaavat. Ja kysymys on taidosta piirtää lapsi. Nuoresta Picassosta kertominen vaatii, että katsotaan myös muutama maailmankuulu teos hänen kypsemmiltä vuosiltaan.
Nuoren Picasson tauluissa näkyvät herkkää taitelijamieltä vavisuttaneet uudet asiat, uusi ikä – aikuisuus ja uusi ympäristö – Pariisi!”
Keijo Koivula on koulutukseltaan filosofian maisteri. Biologian lisäksi hän on opiskellut taidehistoriaa suorittaen siitä cum laude -oppimäärän Tampereen yliopistossa parhaalla arvosanalla. Taidematkojen järjestäjänä Euroopan merkittäviin kulttuurikaupunkeihin hän on saanut lisää oppia. Aiemmin Koivula esitelmöi Kampuksella Anna Ahmatovasta ja naivismista maailman hauskimpana isminä. Parhaillaan hän valmistelee esitelmää Ukrainan taiteesta.
Esitelmätilaisuuteen on vapaa pääsy. Samalla voi vierailla Kampuksen Galleria Akvaariossa. Siellä on Suomen Gallupin Säätiön kokoelmasta koottu naivistisen taiteen Maakansa ahertaa -näyttely. Mukana on mm. Martti Innasen töitä. Näyttely on avoinna esitelmäpäivänä klo 12-16.

Taidehuutokauppa on itsessään kulttuuritilaisuus

Huutokauppa Ekman Oy:n heinäkuinen kuukausitilaisuus pidetään tänä vuonna Oriveden Kampuksella. Ajankohta on sunnuntai 17.7. klo 13.
Huutokaupassa on tarjolla yli 200 taideteosta ja antiikkiesinettä. Teoksiin pääsee tutustumaan perinteisestä heinänteon aloituspäivästä eli Hermannin päivästä tiistaina 12.7. alkaen. Perjantaihin saakka ovet Kampuksen Klemetissä ovat avoinna klo 12-18 ja lauantaina 16.7. klo 12-16.
Huutokauppapäivänä teoksiin pääsee tutustumaan tuntia ennen tilaisuuden alkamista.
Teokset ovat nähtävissä myös huutokauppakamarin nettisivuilla, jossa on mahdollisuus tehdä ennakkotarjouksia.
Huutokauppaan voi osallistua rekisteröitymällä ostajaksi. Maksuttoman rekisteröitymisen voi tehdä etukäteen Huutokauppa Ekmanin nettisivuilla. Rekisteröitymään pääsee ohjatusti myös teosten näyttöaikana Kampuksella. Tilaisuuteen voi tulla aistimaan aitoa huutokauppatunnelmaa, vaikkei olisikaan ostotuulella. Kahvio palvelee yleisöä koko ajan.
Huutokauppareissuun voi mukavasti yhdistää käynnin Kampuksen Galleria Akvaariossa. Siellä on klo 12-16 nähtävänä Suomen Gallupin Säätiön kokoelmasta koottu naivistinen Maakansa ahertaa -näyttely. Mukana on mm. Martti Innasen töitä.

Oriveden Kampukselle kolmiosainen tulevaisuustavoite

Kulttuuriosuuskunta Pro Oriveden tulevaisuutta ja siihen liittyviä tavoitteita on pohdittu viime syksystä alkaen. Karkeasti ottaen toiminta on laaditussa strategiassa jaettu kolmeen osaan.

Asu ja tee työtä Kampuksella sisältää tilojen vuokraustoimintaan liittyvät asiat. Koulutuksen ja sivistystyön tavoitteita asetetaan otsikon Sivisty ja opi uutta Kampuksella alla. Kolmannessa osioissa kutsutaan yleisöä tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Se on otsikoitu tiiviisti Viihdy ja nauti olostasi Kampuksella.

Jokaisen osion kohdalla käydään läpi nykytilanne sekä toiminnalliset, taloudelliset ja pitkän aikavälin tavoitteet. Strategian valmistelusta on pitkälle vastannut osuuskunnan hallituksen varajäsen Jyrki Kallio.

Asu ja tee työtä Kampuksella

Kampuksen lähes 9000 neliön tiloista on pitkäaikaisilla sopimuksilla vuokrattu yksityishenkilöille, yrityksille ja yhteisöille noin kolmannes. Koska rakennuksissa on varsin paljon käytäviä, porras- ja kiinteistöteknisiä tiloja, alkaisi suuremman neliömäärän vuokraaminen jo haitata osuuskunnan omaa toimintaa.

Toiminnallisissa tavoitteissa ovat keskeisiä asioita tilojen pitäminen käyttökuntoisina ja siisteinä sekä korjausten suunnitelmallisuus. Tiloissa on jo kahden vuoden aikana tehty merkittäviä uudistuksia mm. lisäämällä yläpohjien lämpöeristeitä ja uudistamalla osan asuinhuoneiden pintamateriaaleja. Jatkossakin Kampuksella haetaan uusia pitkäaikaisia vuokralaisia kaikkiin mahdollisiin tiloihin. Strategiaan on kirjattu valmius yhteistyöhän paikallisten toimijoiden kanssa.

Kiinteistöjen vuokrauksella tavoitellaan ylläpidon ja kunnossapidon sekä välttämättömien korjauskustannusten kattamista. Laajojen peruskorjausten rahoitus ratkaistaan aina erikseen esimerkiksi lainoituksella, jota osuuskunta ei tähän saakka ole lainkaan tarvinnut.

Jo tehtyjen kiinteistö- ja energiateknisten parannusten jatkamisen ohella kehitetään myös Kampuksen puistoa. Yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa sen halutaan muodostuvan monipuoliseksi tapahtumapaikaksi.

Sivisty ja opi uutta Kampuksella

Valtakunnallisesti tunnetun Oriveden Opiston maine kantaa yhä. Laaditun strategian mukaan tullaan laatimaan koulutussuunnitelma ja markkinoimaan tiloja koulutuksen järjestäjille. Koulutustarjontaa voi tuottaa osuuskunta itse ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Lähtökohtaisesti koulutustapahtumien tulee kattaa omat kustannuksensa. Niihin haetaan kuitenkin myös ulkopuolista rahoitusta. Lyhytkurssien ja seminaarien ohella mahdollista on järjestää pitempi kestoista koulutusta ja toteuttaa kansainvälistä toimintaa.

Viihdy ja nauti olostasi Kampuksella

Laaditun strategian mukaisesti Kampuksen monipuoliset tilat tarjoavat erinomaiset lähtökohdat monille tapahtumille ja tilaisuuksille. Jo järjestettyjen konserttien, näyttelyjen, messujen, seminaarien ja kokousten ohella erilaiset liikuntatapahtumat ja ulkoilmatilaisuudet ovat tavoitteena. Kampuksen etu on siinä, että se pystyy tarjoamaan majoitus- ja ravintolapalveluja.

Osuuskunnan hallituksen hyväksymää strategiaa käsiteltiin valmistelun aikana osuuskuntakokouksessa. Luonnos oli myös kaikkien jäsenten kommentoitavana.

Yhteenvedon omaisesti strategiassa todetaan, että toteutuakseen se tarvitsee niin rahoitusta kuin myös hallittua riskinottoa. Kampuksen menestyksen perustana pidetään yritysten, kaupungin, muiden yhteisöjen ja asukkaiden kanssa ja kesken tehtävää laajaa yhteistyötä. Saadun hyvän palautteen ja onnistumisten päälle on helppo rakentaa ovat asiakirjan viimeiset sanat.