Runoilija Anna Ahmatova – herkkä ja väkevä

Esitelmä ja näyttely Anna Ahmatovasta Oriveden Kampuksella su 6.9.2020 klo 14

Runoilija Anna Ahmatova, Keijo Koivulan esitelmä Oriveden Kampuksella
Natan Altman maalasi muotokuvan 26-vuotiaasta jalopiirteisestä, itsetietoisesta Anna Ahmatovasta. Se ei ole kuva syrjitystä, köyhästä, vainojen vuosien runoilijasta, elämän kolhimasta.

”Kun runoilija Anna Ahmatova (1889-1966) esittäytyi, hän saattoi heti alkuun mainita kaksi ikätoveriaan, Charles Chaplinin ja Eiffel-tornin. Hänen persoonalliset huudahduksensa, lausahduksensa, puheenvuoronsa eivät aina avautuneet helposti kuulijoille. Tyhjänpäiväisiä ne eivät olleet.

Kutsummeko Anna Ahmatovaa kuolemattomaksi runoilijaksi? Emme. Häntä ei määritellä siten, että hänestä puuttuu jokin ominaisuus. Hän on enemmän, hän on elävä. Ahmatovan vaikutus on laajaa ja syvää, ja hän tavoitti runoillaan tavalliset ihmiset.”

Ahmatovan elämästä ja runoudesta kertoo kiehtovalla tyylillään kangasalalainen taidehistorian asiantuntija Keijo Koivula, joka on järjestänyt, johtanut ja opastanut taidematkoja eri puolille Eurooppaa.

Anna Ahmatovaa on luonnehdittu tärkeimmäksi venäläiseksi naisrunoilijaksi. Pääosin Pietarissa (Leningradissa) asunut Anna Ahmatova oli jossain vaiheessa myös julkaisukiellossa, mutta 1960-luvulla hänen maineensa palautettiin. Keijo Koivula on koonnut aineistoa esitelmäänsä vierailemalla useita kertoja Ahmatovan työ- ja asuinpaikoilla.

Tilaisuudessa kuullaan runoja Keijo Koivulan, Eija Kahilaisen ja Päivi Raukolan esittäminä. Esillä on  myös Ahmatovan elämästä kertova näyttely. Kangasalan Suomi-Venäjä-seuran omistama, Suomea kiertänyt näyttely on esillä syyskuun loppuun saakka Oriveden Kampuksen päärakennuksen ravintolan aulassa.

Esitelmä pidetään päärakennuksen Topelius-salissa. Esitelmätilaisuuteen ja näyttelyyn on vapaa pääsy. Kahvilan tarjonta on kuitenkin maksullista.

Runoilija Anna Ahmatova, Keijo Koivulan esitelmä Oriveden Kampuksella