Backlight2021 -näyttely Galleria Akvaariossa

Oriveden Kampuksen uudistetussa Akvaario-galleriassa avautuu kansainvälinen valokuva- ja videotaiteen kiertonäyttely Backlight2021 torstaina 29.4. Kiertonäyttely käynnistyi Inarin kulttuurikeskus Sajoksesta, jossa se oli esillä helmi-huhtikuussa. Orivedellä näyttely on esillä 30.5. saakka ti–pe klo 12–18 ja la–su klo 12–16 (ma suljettu). Taidekahvio palvelee ainakin to–su. Näyttely on kaikille avoin ja maksuton.

Valokuvakeskus Nykyajan, Tampereen taidemuseon ja Majaoja-säätiön yhteistyössä tuottama kiertonäyttely avaa katsojille valikoiman tamperelaisen Backlight2020-valokuvafestivaalin taiteilijoiden tulkintoihin maailmasta, jossa vain mielikuvitus on rajana. Osa teoksista on tehty maapallon avaruuskeskuksissa, erämaissa, merellä ja veden alla. Kiertonäyttelyn ovat kuratoineet Backlightin festivaalijohtaja Hannu Vanhanen ja museoamanuenssi Johanna Kangas Tampereen taidemuseosta.

Suomessa ja ulkomailla kiertävä Backlight 2021 -kiertonäyttely tarjoaa katsojalle mahdollisuuden kokea, kuinka taiteilijat tällä hetkellä visualisoivat, ymmärtävät ja tulkitsevat, taiteen ja tieteen moniulotteista suhdetta avaruuteen, luontoon ja eri kulttuureihin.

Backlight2021 Aki-Pekka Sinikoski Astrid Sinikoski Oriveden Kampus
Aki-Pekka & Astrid Sinikoski, sarjasta New Ghosts, 2011–2020.

Näyttelyn teema korostaa sitä, ettei ole vain yhtä totuutta, vaan pikemminkin useita totuuksia, rinnakkaistodellisuuksia. Kymmenen taiteilijan näyttely rakentuu valokuvavedoksista, suurista kankaalle painetuista valokuvista, videoista, äänimaisemista ja interaktiivisesta tekoälyyn perustuvasta selfie-teoksesta.

Kiertonäyttely on äärimmäisen ajankohtainen. Eri puolilta maailmaa tulevat taiteilijat käyttävät teoksissaan eksaktia tiedettä ja uutta teknologiaa, mutta tosiasioihin ja fiktioihin perustuvista visuaalisista tarinoista löytyy myös huumoria. Taideteokset purkavat myyttejä haudanvakavasta suhtautumisesta tieteistarinoihin ja herättävät näkemään kiertotalouden ja ympäristöllisen kestävyyden uudella tavalla.

Backlight2021 -kiertonäyttelyn taiteilijat ovat John Angerson (Englanti), Caroline Corbasson (Ranska), Michel Le Belhomme (Ranska), Sami Lukkarinen and Roope Mokka (Suomi), Michael Najjar (Saksa), Bianca Salvo (Italia), Aki-Pekka & Astrid Sinikoski (Suomi), Daniel Stier (Saksa), Sameer Tawde (Intia), NASA/ESA/Edwin E. Aldrin (USA, Eurooppa).

Backlight 2021 -kiertonäyttely Galleria Akvaariossa 29.4.–30.5.

TI–PE klo 12–18 ja LA–SU klo 12–16 (ma suljettu)

Vapaa pääsy. Näyttelykahvio palvelee ainakin TO–SU.

Näyttelytilassa noudatetaan ajantasaista ohjeistusta kokoontumisrajoituksista ja muusta terveysturvallisuudesta.

 

 

Lisätietoja:

festivaalijohtaja Hannu Vanhanen p. 0405073441, 0505579960; hannu.vanhanen@gmail.com, director.backlight@backlight.fi

museoamanuenssi Johanna Kangas Tampereen taidemuseosta p. 040 801 68 73; johanna.t.kangas@tampere.fi