Kuin luonto puhuisi väreillä – Kullervo Koiviston näyttely Kampuksella 14.10.–7.11.2021

maisemamaalauksia Oriveden Kampuksen Galleria Akvaariossa 14.10.–7.11.2021.

Kullervo Koiviston maalauksissa puhkeavat väreihin niin Porkkalan merenrantamaisemat kuin Lapin tunturit, Imatran kuohut ja Helsingin laitakaupungit. Koivistoa pidettiin lahjakkaimpana nuorena kuvataiteilijana 1940-luvun alkupuolella.

Kesällä 1943 Kullervo Koivisto toteutti unelmansa mennä maalaamaan Lappiin. Tunturimaisema Pallakselta.

Koivisto rakasti luonnossa maalaamista, ja häntä on kutsuttu muun muassa väriromantikoksi ja luonnonlyyrikoksi. Näin hän itse sanoi vuoden 1943 näyttelyesitteessään:

”Mikä on pääasia maalauksessa? Puolestani tunnen, että väri on pääasia. Kun olen luonnossa, katselen vuorokauden ja vuodenajan vaihtelua väreissä, on kuin luonto puhuisi väreillä. On vain ’kuunneltava’, aistittava hiljaa.”

Kullervo Koivisto oli tuottelias taiteilija, jonka sota vei kesken vahvan luomiskauden. Vammansa takia hän ei itse joutunut rintamalle vaan teki suuren osan töistään sodan aikana.

Koiviston värikylläisiä maisemia on nähty vain harvoin näyttelyissä. Nyt esiteltävät taulut ovat pääosin Ilpo Kolarin yksityiskokoelmasta, jonne Kolari on kerännyt Koiviston tauluja parin vuosikymmenen aikana.

Ilpo Kolari on Kulttuuriosuuskunta Pro Oriveden hallituksen puheenjohtaja, jolla on myös henkilökohtainen yhteys Kullervo Koivistoon. Koivisto asui Ilpo Kolarin äidin ja isoäidin vuokralaisena Helsingin Katajanokalla, kunnes kuoli jatkosodan pommituksissa. Samalla paloi myös taiteilijan koti ja siellä olleet teokset.

30-vuotiaana kuollut taiteilija ehti opiskella Ateneumissa ja maalata satoja tauluja ja pitää muutamia menestyneitä yksityisnäyttelyitä. Hänen muistonäyttelynsä pidettiin 1951 Helsingin Taidehallissa, ja seuraavan kerran hänen töitään oli esillä Mäntässä Taidekeskus Honkahovissa talvella 2013–2014, ja nyt niitä nähdään edustava kokoelma Orivedellä.

Oriveteen Kullervo Koiviston yhdistää myös ystävyys kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen kanssa. Tukiaisen vuonna 1943 veistämä rintakuva Koivistosta kuuluu Purnun kokoelmiin ja on mukana näyttelyssä.

Kesät 1941 ja 1942 Koivisto vietti Porkkalassa, jossa maalasi yhteensä melkein kaksisataa teosta.

Näyttely on auki 14.10.–7.11.2021 ti–pe klo 11.30–17.30 ja la–su klo 12–16.
Lippu 6€