Omat tekstit ja kuvat kirjassa, kirjan kannet kiinni! – Omakustannekirja kirjapainovalmiiksi -kurssi 15.-17.6.2022

Oriveden Kampus, omakustanne, omakustannekirja, omakustannekirjakurssi, kesäkurssi, tekstitiedostot pdf-muotoon, Timo Suvanto, 15.-17.6.2022

Oman kirjan tekemisestä on tullut suosittu harrastus. Tietotekniikka on mahdollistanut omakustanteisen kirjan tekemisen käytännössä kenelle tahansa. Tyypillisesti kirjat kertovat tekijästä itsestään, hänen sukunsa tai kotipaikkakuntansa historiasta, mutta opukset voivat mitä tahansa runoteoksista keittokirjoihin. Yhteistä näille on vain perinteinen formaatti, painettu paperinen kirja. Sitä voi tunnustella käsissään, sen antaa mieluisena lahjana ystävilleen, sitä voi yrittää jopa myydä. Nettiosoite ei oikein sovellu mihinkään edellä mainituista, niin mainioita välineitä kuin internet ja some muuten ovatkin tiedon ja tunteiden jakamisessa.

Monet omakustantajat jättävät kirjan viimeisen vaiheen, taittamisen ja painokuntoon saattamisen alan ammattilaisten huoleksi. Varmaan ihan järkevä ratkaisu, jos taidot ja mielenkiinto eivät riitä kirjan viimeistelyyn. Samalla kuitenkin luopuu vapaaehtoisesti yhdestä kirjaprojektin mielenkiintoisimmasta vaiheesta; miten raakateksti ja mahdolliset kuvat jäsentyvät sivu sivulta lopulliseksi kokonaisuudeksi, kirjapainoon lähettäväksi painotuotteeksi.

Tällä kurssilla käydään lävitse kädestä pitäen ne toimenpiteet, joilla tekstistä ja kuvista muodostetaan kirjapainovalmis PDF-tiedosto. Tämä kurssi ei siis ole kirjoittajakurssi, jolla annetaan evästyksiä tekstin sisältöön. Niitä ohjeita kaipaaville on omat kurssinsa. Tällä kurssilla hypätään kirjan tekemisessä mukaan siinä vaiheessa, kun sisältö on jo olemassa.

Yksinkertaisen tekstistä ja kuvista koostuvan kirjan tekemiseen ei tarvita kovin ihmeellisiä välineitä. Tavallinen tietokone ja digitaalinen kamera (matkapuhelimen kamerakin käy) ovat riittävät laitteet. Tulostimesta on hyötyä, mutta ilman sitäkin pärjää.

Ammattilaiset taittavat sitä varten tehdyillä monipuolisilla (ja kalliilla) taitto-ohjelmilla, kuten InDesignilla tai QuarkXPress. Ilmaisiakin on, kuten Scribus. Tällä kurssilla käytämme kuitenkin oletusohjelmana tekstin tuottamisen perusohjelma Wordia, joka soveltuu tyydyttävästi yksinkertaisen taiton tekemiseen. Sama periaate pätee kuvankäsittelyohjelmaan. Siinä käymme lävitse muutaman hyvin huokean ja ilmaisen ohjelman.

Kurssin tavoitteena on siis, että se päätyttyä kurssilaisilla oli itse painokuntoon saatettu omakustannekirja. Sellainen ei tietenkään synny muutaman päivän kestävän kurssin puitteissa. Siksi kurssi alkaa Orivedellä pidettävänä parin päivän mittaisena lähiopetuksena ja jatkuu etäopetuksena netin välityksellä. Kurssin kokonaiskestoksi tulee näin yksi vuosi, jona aikana kukin kurssilainen voi osallistua yhteisiin nettiopetustuokioihin ja saada niin ikään netin välityksellä henkilökohtaista ohjausta mahdollisesti esiin tuleviin pulmakohtiin.

Kurssilaiselle on eduksi, jos hänellä on kurssin alkaessa jo tekstiä ja mahdollisesti kuvia valmiina, mutta niiden puuttuminen ei ole mikään kynnyskysymys.

Kirjan painokuntoon saattamisen lisäksi kurssilla käsitellään ainakin seuraavia teemoja.

– Tarjouksen tekeminen kirjapainolle

– Kirjan kustannusten budjetoiminen

– Omakustanteen kaupalliset mahdollisuudet

– Valokuvien muokkaaminen painokuntoon

– Kirjan julkaisemiseen liittyvät juridiset seikat (mm. tekijänoikeus, yksityisyyden suoja, ISBN-tunnus)

Kurssin opettajana toimii FK, tietokirjailija ja valokuvaaja Timo Suvanto. Hän on tehnyt yksin ja työryhmissä noin 20 tietokirjaa. Osan näistä isoille kustantamoille, mutta osan kokonaisvaltaisesti itse kirjoittaen ja taittaen oman pienen kustannusyhtiönsä puitteissa. Orivedellä lapsuutensa viettäneenä hän on viime vuosina keskittynyt Orivesi-aiheisiin kirjoihin. Näiden kirjojen ja useiden vanhasta Orivedestä kertovien valokuvanäyttelyiden ansiosta hän sai syksyllä 2021 Oriveden kaupungin kulttuuripalkinnon yhdessä Kulttuuriosuuskunta Pro Oriveden kanssa.

Hinnat:

  • opetus ja ruokailut 125 €
  • opetus, ruokailut ja majoitus 211 €

Lisätiedot: info(at)orivedenkampus.fi / 045 258 0848

Ilmoittautuminen päättynyt