Värikäs Mattojen poluilla -näyttely

Riitta Kurkelan kutoma räsymatto luonnossa, kuvannut Susanna Lyly
Riitta Kurkelan kutomat matot luontoretkellä, kuvannut Susanna Lyly.

Voimakkaitten värien, erilaisten sävyjen ja tunnelmien mattonäyttely avataan lauantaina 3.10. klo 11 Kampuksen entisessä kuvataideluokassa.

Räsymatot on kutonut harrastajamaalari ja viime vuosina kutomiseen keskittynyt Riitta Kurkela. Lisäksi näyttelyssä on tamperelaisen kuvaajan Susanna Lylyn ottamia valokuvia mattojen poluilta erilaisissa maisemissa sekä orivesiläisen Arto Halmetojan pieniä puuesineitä.

Kuvataideluokkana aiemmin toiminut näyttelytila sijaitsee Oriveden Kampuksen puistonpuoleisessa siivessä, ja sisänkäynti on suoraan ulkoa (os. Koulutie 5, Orivesi).

Näyttelyyn on vapaa pääsy. Sinne voi myös halutessaan varata oman ”koronasuojatun” ajan soittamalla p. 044 5440058. Näyttely on auki avajaisviikolla la 3. 10.–pe. 9.10. joka päivä klo 11–17. Sen jälkeen näyttely jatkaa 10.10.–30.10. to–la klo 11–17.

Riitta Kurkelan räsymattoja on aiemmin ollut näytteillä Oriveden Taitokeskuksella ja Palvelutalolla maalausten kanssa tammikuussa 2019. Kesän 2020 alussa hänelle syntyi ajatus mattojen kuvaamisesta erilaisissa luontokohteissa, ja kuvaaja Susanna Lyly ikuisti mattojen retkeilyä maisemissa valokuviin. Kuvista on myös painettu seinäkalenteri.

Näyttelyn matot ovat syntyneet osittain luonnon värikylläisten muistumien pohjalta ja osittain kuteitten värien innostamina.

– Värisävyt mattoihini löydän parhaiten sekoittamalla valmiita kuteita erilaisista vaatteista leikkatuihin kuteisiin, kertoo Riitta Kurkela. – Erityisesti trikoovaatteissa ja värillisissä lakanoissa on hienoja sävyjä, joiden kanssa on ihana pelata ja suunnitella uusia mattoja. Ystäväni ja sukulaiseni ovat iloisesti kiikuttaneet minulle Orivedelle värikkäitä, käytöstä poistuneita tekstiilejään ohimennessään ja matkansa varrella, toteaa Kurkela tyytyväisenä.

Tiedustelut Riitta Kurkela, rkurki58@gmail.com, puh. 044 5440058
Instagram:
@joogaava_matonkutoja