Maamme historiassa on lukematon määrä merkittäviä naisia. He ovat toimineet yhteiskunnallisissa tehtävissä tai olleet arjen työelämässä. Heidän merkitystään yhteiskuntamme ja kansalaisten elämän kehitykseen ei ehkä osata riittävästi arvostaa.
Esimerkin voi ottaa vaikkapa Veikko Lavin laulusta Limperin Hilma. Lavi laulaa siinä, kuinka ”Valtion miehet ne patsaita saaden kansamme mielestä häivy ei pois. Kun saisi Hilmakin sankaripaaden, väitätkö ettei hän sankari ois”.
Suomen huippunaisia kunnioitetaan Oriveden Kampuksella heinäkuisessa kahden päivän seminaarissa 21.–22.7. Esitelmän pitäjinä on suuri joukko maamme eturivin tutkijoita kolmesta eri yliopistosta ja muita yhteiskuntaelämän asiantuntijoita.
Helsingin yliopiston professori Laura Kolbe tarkastelee arjen naisia yhteiskunnan toimijoina. Tampereen yliopistosta tulee mukaan tutkija Jaana Kuusipalo, joka valottaa naisten tietä politiikan huipulle. Poikkeavatko naisten ja miesten elämänkerrat toisistaan kysyy alan tutkimusta tehnyt Turun yliopiston dosentti Maarit Leskelä-Kärki.
Oriveden Kampuksen seminaarissa ei unohdeta myöskään miesnäkökulmaa. Sen tuo esiin kansanedustaja, entinen opetusministeri Jukka Gustafsson, joka kertoo, keitä kaikkia yhteiskunnallisesti vahvoja naisia mahtuu maamme ensimmäisen naisministeri Miina Sillanpään ja nykyisen naispääministeri Sanna Marinin väliin.
Sopivasti uusien kuntavaltuustojen aloittaessa työnsä elokuun alussa paneudutaan seminaarissa myös naisiin kunnallispäättäjinä. Teemasta puhuu Suomen Kuntaliiton hallituksen varapuheenjohtaja Sari Rautio. Hän on myös Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja.
Viime vuonna ilmestyi Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersonin kirja Historian jännät naiset, jossa noin 100 naisen tarina tulee esiin. Nämä tarinat kertovat eri eämän aloilla eläneistä naisista. Kirjasta ja historian jännistä naisista puhuu Pettersson Oriveden seminaarin lopuksi.
Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi jatkaa tällä seminaarilla vuosikymmeniä Oriveden Opistossa järjestettyjen yhteiskunnallisten seminaarien perinnettä. Viime vuoden Paasikivi-seminaari saa nyt jatkoa naisten merkitystä pohtivana tapahtumana. Seminaariin ilmoittaudutaan ennakolta Kampuksen nettisivujen kautta.