Oriveden Opiston Toveripäivät heinäkuussa

”Opistoa ei myöskään ajateltu vain vuoden mittaiseksi etapiksi ihmisen elämässä. Sen toivottiin jättävän pysyvät jäljen, vaikuttavan koko myöhempään elämään ja muodostavan yhdyssiteen ihmisten välille.”

Niinpä. Ja näin jo 1910-luvulla. Lainaus on Eero Ojasen kirjoittamasta Oriveden Opiston sadasta ensimmäisestä vuodesta.

Rehtori Aarne Laaksovirran ehdotuksen mukaan Toveripäivät järjestettiin Kalevalan päivänä, koska edelleen Eero Ojasen mukaan ”hänen mukaansa Kalevala on se konkreettinen, jonka varaan me suomalaiset kulttuuria rakennamme ja jonka pohjalta voimme taistella ajan myrskyjä vastaan”.

No, nyt ei Kalevalan päivä ole ihan lähellä edessä. Mutta Orivedellä toimineen Oriveden Opiston Toveripäivät ovat ennen kuin kunnolla huomataankaan. Jatketaan siis vuonna 1911 alkanutta perinnettä.

Heinäkuun 15.-17. päiviksi ja öiksi ovat Oriveden Kampukselle tervetulleita kaikki täällä joskus opiskelleet, opettaneet, työskennelleet ja aikaansa vain viettäneet.

Kaikki eivät tietenkään mahdu yhtä aikaa päärakennuksen neljännen kerroksen Pirttiin. Ja voihan olla, että kaikki eivät mahdu majoitustiloihinkaan – toivottavasti teitä tulee niin paljon. Niinpä kannattaa olla nopea ja varata majoitus hetimmiten. Tai saa Orivedelle tulla omalla asuntoautolla tai -vaunullakin.

Nettiosoitteesta www.orivedenkampus.fi/tapahtumat on löydettävissä lisätietoa Toveripäivistä. Siellä on myös ilmoittautumislomake.

Toveripäivillä ei ole ryppyotsaista ohjelmaa. Tanssimaankin pääsee. Ja ohjelmaa saavat kaikki itsekin loihtia ja esittää. Varmaankin saamme kuvallisen katsauksen Opiston historiaan. Ja kyllä sinne yritetään saada yllätysesitelmä jostain menneisyydestä.

Sitä paitsi on syytä kertoa, että Kampuksella on edeltävinä päivinä kansanopistojen eläkeläisopettajien virkistyspäivät (ke-to) ja Sivistystyö ennen ja tulevaisuudessa -seminaari (to-pe). Niihinkin voi osallistua ja ilmoittautua saman nettiosoitteen kautta.

Eikä siinä vielä kaikki. Toveripäivien sunnuntaina Klemetissä pidetään taide- ja antiikkihuutokauppa. Myytäviä esineitä ja teoksia saa tuoda Huutokauppa Ekmanin osaaviin käsiin. Niitä saa joko lahjoittaa Kampuksen hyväksi tai jättää myytäväksi 20 prosentin provisiolla.