Pro on aktiivinen toimija

Viime lauantaina kokoontuneen osuuskuntakokouksen käsitellessä viime vuoden toimintakertomusta voitiin todeta osuuskunnan itsensä järjestämien koulutus- ja seminaaritilaisuuksien määrän lisääntyneen. Kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen liittyviä kursseja ja tapahtumia oli yhteensä viisi. Kuvataiteisiin keskityttiin niin maisema- kuin ikonimaalauksen opetuksessa. Kuvataiteen puolella Galleria Akvaariossa järjestetyt yhdeksän näyttelyä täydensivät Oriveden muuta näyttelytarjontaa.

Osuuskunnan osa-aikaisena toimitusjohtajana toimiva Reijo Kahelin nostaa viime vuodesta esille erityisesti kaksi yhteiskunnallista seminaaria ja musiikkitoiminnan todellisen virkistymisen. Yhteiskunnallisissa seminaareissa pohdittiin naisten asemaa ja merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa historian valossa.

Toinen kesän seminaari oli otsikoitu ’Pöhinää kylille’ -työpajaksi. Vuosia kestäneen Eräjärven aktiivisen toiminnan perustalta työpajassa mietittiin kansalaistoiminnan, demokratia ja sivistyksen paikallisuutta ja niiden vaikutusta toisiinsa. Työpaja, joka järjestettiin yhdessä Vapaa Sivistystyö ry:n kanssa, on poikinut jatkoa myös tälle vuodelle. Tampereella järjestettiin maaliskuussa Pöhinää Pirkanmaalle -työpaja yhdessä Pirkanmaan liiton kanssa.

Musiikin puolella saatiin Orivedelle vieraiksi Radion Sinfoniaorkesteri ja Tampere Filharmonian vaskiseitsikko. Kampuksella kävivät esiintymässä myös Riku Niemi Orchestra yhdessä Anne Mattilan kanssa, Pasi Kaunisto ja Kai Hyttinen, Tango del Norte sekä Tomi Paldanius kitaroineen. Koulutusleirillään paikalla oli mm. Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoro Liiton Miehet, jotka pitivät konserttinsa Kampuksen lisäksi myös Tampereella.

Viime vuonna käynnistynyt elokuvatoiminta on saamassa tänä jatkoa. Reijo Kahelin pitää tärkeänä sitä, että Oriveden kulttuuritarjontaa on voitu merkittävästi lisätä ja sisällöllisestikin laajentaa. Näin tulee tapahtumaan myös jatkossa järjestämällä Kampuksella koulutustilaisuuksiaan pitävien kulttuuritoimijoiden kanssa yleisötapahtumia.

Tämän vuoden ohjelmassa ovat mm. Mieskuoroliiton ja Naiskuoroliiton heinäkuiset konsertit. Todennäköisesti myös Klemetti-opiston naiskuoro konsertoi Orivedellä. Helsingin Vanhan Musiikin Seuran leirin aikana on useampikin yleisötapahtuma. Syksyn ohjelmaan kuuluu puhallinmusiikin suurtapahtuma Ruskatrööttä, jonka aikana on myös pari konserttia.