”Kiireen tullen teemme joka iikka kaikenlaisia töitä”

Kampuksen tapahtumissa ja kursseilla kävijät eivät aina arvaa, miten monta työtuntia heidän eteensä on tehty erilaisia valmistelu- ja järjestelytöitä. Nyt esittelemme näiden töiden tekijöitä.

Oriveden Kampuksen monitoimisia ja -taitoisia työntekijöitä vasemmalta oikealle: Jenni Hautakangas, Tapsa Hautakangas, Päivi Hilska ja Pentti Salminen.

Toimistotyöntekijä Jenni Hautakangas tuli Kampukselle puolitoista vuotta sitten aluksi osa-aikaisena siivoustöihin ja siirtyi sitten toimistoon. Nyt hän hoitaa pääasiassa erilaisia hallinnon tehtäviä, kuten tarjouksia, laskutusta, kirjanpidon valmistelua ja yhteyksiä vuokralaisiin. Jenni myös suorittaa työn ohessa liiketalouden ammattitutkintoa.

Jenni pitää Kampuksella erityisesti monipuolisista työtehtävistä. – Tämä on loistava paikka opetella uusia asioita ja kehittyä itsekin samalla, kun Kampus kehittyy. On upeaa, että Kampus voi tarjota monipuolisia palveluita orivesiläisille ja lähialueiden asukkaille.

Tulevaisuudessa Jenni toivoo Kampuksella järjestettävän yhä monipuolisempia ja myös nuorisoa kiinnostavia tapahtumia.

____________

Kiinteistömies Tapsa Hautakangaskin aloitti Kampuksella siivoustöissä ja siirtyi sitten remonttitöihin ja kiinteistönhuoltoon. Kiireapua hän antaa aina tarpeen mukaan siellä, missä tarvitaan.

– Palaveroimme Penan (Pentti Salmisen, ks. alla) kanssa aamuisin ja suunnittelemme, mitä sinä päivänä teemme.

Tapsa arvostaa pientä, viihtyisää työporukkaa. Hän toimi aiemmin yksityisyrittäjänä, ja siitä näkökulmasta hän pitää Kampuksen ”yritysideaa” hyvin toimivana ja toivoo toiminnan laajentuvan entisestään. – Sehän tarkoittaa lisää työtä – mutta ei työ ketään väsytä vaan tekemättömien töiden määrä, sanovat Tapsa ja Jenni yhdestä suusta.

______________

Monitoimihenkilö Päivi Hilska aloitti vuoden alussa Kampuksen ja Vallesmannin yhteisenä työntekijänä, puoliksi molemmissa taloissa. Vallesmannille hän toimii Kampuksella sijaitsevan Hotelli Sointulan emäntänä, joka huolehtii että hotellivieraat saavat kaikin puolin hyvän palvelun.

Kampuksen palvelukoordinaattorinakin Päivi pyrkii siihen, että ”kävijäpolku” olisi asiakkaille mahdollisimman miellyttävä ja Kampuksella käynnistä jäisi hyvä fiilis. – On parasta markkinointia, kun kävijät haluavat tulla uudestaan ja kertovat kokemuksistaan tuttavilleen.

Päivi on alkuun osallistunut kaikkeen, mitä pystyy tämän tavoitteen eteen tekemään: siivoukseen, järjestelyyn ja suunnitteluun. – Nyt otan koppia seuraavan ison konsertin (Chydenius ja kumppanit helmikuun lopussa) käytännön järjestelyistä, ja pyrin koordinoimaan, että kaikki sujuu parhain päin.

Päiville paikka on tuttu jo nuoruudesta, kun hän asui Orivedellä ja teki kesätöitä Oriveden Opiston kurssisihteerin apuna, piti kanttiinia päätalon ravintolan aulassa tai toimi perheellisten kesäkurssilaisten lapsenlikkana.

Helsingissä Päivi teki parikymmentä vuotta erilaisia töitä Kansallisgalleriassa, enimmän aikaa nykytaiteen museo Kiasmassa. Nyt paluumuuttajana hän pitää tärkeänä kulttuurielämän edistämistä Orivedellä.

______________

Monitoimihenkilö Pentti Salminen tuli Kampukselle aluksi auttelemaan tulevan Nuorisotilan remontissa. Rakennustöiden ohessa hän huomasi, että Kampuksella on mukavaa yhteisöllisyyttä, ja päätti muuttaa sinne myös asumaan.

Pentti tuntee Kampuksen huoneistot perin pohjin, koska on niistä useita remontoinut. Hän tekee myös erilaisia huoltotöitä, säätää lämpötiloja ja avaa tarvittaessa ovia avaimensa unohtaneille.

Viime vuonna auennut Galleria Akvaario, entinen kuvataidetila, on yksi kohde, jonka remontissa hän on ollut mukana. Akvaarion viereinen sali valmistuu pian samaan käyttöön, ja sitten Kampuksella on tilaa isommillekin näyttelyille.

Kampuksella Pentti arvostaa yhteisöllisyyden lisäksi töiden joustavaa organisointia.
– Vaikka työyhteisössä on periaatteessa tietty hierarkia, voin sanoa kaikille, mitä haluan tehtäväksi ja miten – eri asia on tietysti, toteutuuko se.

Pentti kertoo myös Kampuksen vuokralaisten yhteisistä harrastuksista. Asukkaat käyttävät kerhohuonetta yhteisiin hetkiin musiikin, kirjallisuuden ja elokuvien parissa.

– Tulevaisuudelta toivon, että Kampus menestyy ja että monimuotoisuus sen toiminnassa säilyy ja lisääntyy. Siis erilaisia kursseja, musiikkia, elokuvia jne. Myös näytelmätoimintaa olisi kiva saada tänne.

______________

Muitakin työntekijöitä on Kampuksella, mutta kaikkia ei saatu tähän esittelyyn mukaan. Toimitusjohtaja Reijo Kahelin on tullut useimmille tutuksi jo aiemmin, samoin luottamushenkilönä toimiva Kulttuuriosuuskunta Pro Oriveden hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kolari, jonka tapaa Kampuksella harva se päivä.

Siellä voi tavata myös oppilaitosten harjoittelijoita, työllistettäviä, työkokeilijoita ja kesätyöntekijöitä. Lisäksi Kampuksella aloittaa kevään mittaan palvelunsa pari siviilipalvelusmiestä.

Kampuksen väki olettaa kesän muodostuvan kiireiseksi, kun korona helpottaa ja ihmiset uskaltavat jälleen ottaa ilon irti harrastuksista ja tapahtumista. Eikö olekin upeaa, että paikka hiljaiselon jälkeen taas vilisee elämää ja työn touhua, uudenlaisena ja koko ajan muuttuvana!

Teksti ja kuva: Auli Kilpeläinen